23 views

‘Herschrijven of redigeren? Dat is toch eigenlijk hetzelfde?’, horen wij regelmatig. In de praktijk blijken veel mensen het lastig te vinden een onderscheid te maken tussen ‘redigeren’ en ‘herschrijven’. Tekstbureau Tekstalig legt je graag (en kort en bondig) het verschil tussen beide uit. Bij zowel het herschrijven als het redigeren van teksten, lever je zelf de teksten bij een tekstschrijver aan. Het verschil zit hem in de behandeling van jouw teksten.

Herschrijven

Wanneer een tekst wordt herschreven, wordt de tekst door een tekstschrijver omgegooid waar dit nodig is: hele alinea’s kunnen herschreven worden, zinnen worden verplaatst en zinsconstructies worden omgedraaid. Daarnaast kan een tekst ook meteen geoptimaliseerd worden voor je doelgroep én voor zoekmachines.

Redigeren

Redigeren is niet hetzelfde als herschrijven. Bij het redigeren van een tekst gaat het alleen om de spreekwoordelijke (en letterlijke) ‘puntjes op de i’. Wij ontvangen van jou de tekst, die al bijna klaar is om gepubliceerd te worden. Vervolgens redigeren we de tekst door verbeteringen aan te brengen op het gebied van spelling, stijl, grammatica en zinsbouw.

Redigeren en herschrijven lijken dus wel op elkaar, maar er zit een aardig verschil in de hoeveelheid werk en de gevolgen voor de originele tekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.